“Wetenschappers zeggen dat we uit atomen bestaan, een vogeltje vertelde me dat we bestaan uit verhalen,” schreef de Uruguese auteur en journalist Eduardo Galeano, één van de belangrijkste publicisten van Latijns-Amerika. Een perspectief dat zich ook reflecteert in de warme Spread stories not the virus-uitnodiging van de studenten uit de 4CITIES Erasmus Mundus Master in Urban Studies.

Als veerkrachtige reactie op de coronacrisis stellen zij online ruimte ter beschikking waar wij als burgers van over de hele wereld ons verhaal kwijt kunnen over hoe wij de abrupte verandering van het stadsleven ervaren, hoe wij ons aanpassen, solidarietit organiseren en ons hoopvol opstellen.

Het academische leven staat niet stil, schrijven de studenten zelf. Maar even tijd nemen voor zichzelf, om te reflecteren, om zich veilig en verbonden te voelen is misschien wel het beste wat we elkaar kunnen aanraden nu. Zichzelf vertellen staat namelijk de nodige terugslag toe, ruimte voor reflectie over onze innerlijkheid en een kritische bewustwording van de veranderingen die nu aan de gang zijn in ons en in onze maatschappijen. Hoe mensen zichzelf documenteren ten tijde van angst en onrust is een fundamenteel vrij denkende onderneming, een gedeeld process en verantwoordelijkheid. In het verzamelen van informatie over onze ervaringen, ons gedrag in de opkomende periode rust de kracht en moed die wij nodig zullen hebben voor het overkomen van de crisis. Het samenbrengen van diverse perspectieven ligt altijd aan de basis van nieuwe inzichten waar je later sturing aan kan geven.

Vanuit team UNIVER.CITY kunnen we dit humanistisch studenteninitiatief dan ook alleen maar feliciteren. Onze studenten tonen nogmaals aan dat VUB’ers maatschappijbetrokken zijn en zich onderscheiden door stem te geven aan wat belangrijk is. We nodigen iedereen die wil uit om deel te nemen aan het project. Dat kan in alle talen onder de vorm van een filmpje, een tekst, een lied, een foto, enz. via onderstaande links:

4Cities-websiteTwitterInstagramAlgemene Website