In 2010 ging fotograaf Brandon Stanton voor het eerst met zijn camera op pad om portretten te maken van de gewone man in de straat en diens verhalen op te tekenen. De resulterende portretten en vignettes plaatste hij online. ‘Humans of New York’ groeide al snel uit tot een internetfenomeen en kende veel navolging – ook in België, waar BRUZZ een tijdlang ‘Humans of Brussels’ beheerde.

Naar aanleiding van 50 jaar VUB gaf UNIVER.CITIZEN Martina Temmerman haar studenten voor het CERL-vak Inleiding tot de journalistieke genres de opdracht gelijkaardige portretten te maken van mensen op of rond de campus. ‘Community Journalism’, zoals vorig jaar in het eerste UNIVER.CITY-piloottraject opgestart, versie 2.0. De opdracht ‘Humans of the VUB’ leverde een leuke ‘snapshot’ van de universiteit op – een dwarsdoorsnede van het aan de VUB anno 2019/20. Door het werk van deze studenten refereert ook het historische deel van de website ’50 jaar VUB’ naar de actualiteit en wordt het de facto een ‘living history’-project.

Hieronder kun je de verschillende portretten bekijken: