Dit academiejaar lanceerden Univer.Citizens Cathy Macharis en Waldo Galle het CERL-vak Sustainability: an Interdisciplinary Approach. Op 19 december 2019 vond het slotevent plaats: een heus Sustainable Winter Festival! VUB-studenten en medewerkers kregen een inspirerende dag aangeboden rond duurzaamheid. Zo kon je lezingen en pitches over duurzaamheid bijwonen, maar ook een bezoekje brengen aan een kerstmarkt met duurzame kerstgeschenken. Het festival sloot af met een networking drink met duurzame hapjes en drankjes.

Meer concreet stond het namiddagprogramma rond circulariteit in het teken van de VUB-ULB-leerstoel Turning companies into circularity, in samenwerking met het Verbond van Belgische Ondernemingen. Mobiliteitspecialist Cathy Macharis (VUB) en bio-ingenieur Wouter Achten (ULB) leiden het onderzoek, en waren dan ook de eerste twee sprekers op het festival. Ze lieten daarna het woord aan doctorandi Alexandre Hureau en Giulia Caterina Verga.

Na een korte pauze was het de beurt aan twee gastsprekers uit het werkveld om hun ervaringen toe te lichten. Nicolas Coeckelberghs, mede-oprichter van BC Materials, vertelde het publiek hoe zijn bedrijf grondverzet van stadswerven omzet in leembouwmaterialen. Daarna legde Martin Ligtenberg uit hoe Sonian Wood Cooperative ervoor zorgt dat hout uit het Zonïenwoud verwerkt kan worden binnen de lokale economie.

Op de markt hadden de organisatoren een zo divers mogelijke selectie van standhouders uitgenodigd:

1) Sonian Wood Cooperative verkocht houten snijplanken gemaakt van hout uit het Zoniënwoud.

 

2) Pêle-Mêle is een tweedehandswinkel gericht op “cultuur-recyclage”. Zij verkochten tweedehands LP’s en boeken.

 

3) Anne N biedt circulaire fashion aan: mode door haar ontworpen die gemaakt is van gebruikt textiel.

 

 

 

5) Brussels Beer Project: Zij zorden ook voor de bieren tijdens de networking drink. Eén van hun bieren, Babylone, wordt in samenwerking met Delhaize gemaakt van de niet-verkochte broodoverschotten. De gift boxes die ze op het festival verkochten, zijn allemaal de deur uit gevlogen!

 

4) Lili-Bulk is een lokale voedselproducent uit Brussel die zo veel mogelijk verpakkingsvrij werkt. Hun producten zitten in glazen bokalen die in aanmerking komen voor statiegeld, en zijn biologisch en veganistisch. Lili-Bulk verzorgde trouwens ook de catering op de “discovery lunch” van het festival, dus iedereen heeft kunnen proeven van hun veganistische burgertjes met dahl en een stukje carrot cake of chocoladecake.

 

6) urbike: een medewerker presenteerde urbike’s unieke cargofiets, waarmee zij duurzame logistieke oplossingen bieden aan bedrijven. Studenten en medewerkers kregen een woordje uitleg en konden op deze high-tech cargo-bike een een tochtje maken op de campus!

Van een geslaagde eerste editie gesproken! Hopelijk krijgen alle afwezigen door deze blogpost alsnog zin om deze iniatieven beter te leren kennen en meer te weten te komen over duurzaamheid en circulaire economie.

EN

On December 19, the first Sustainable Winter Festival took place at the VUB. Pitches, lectures, a networking drink and a winter fair all evolved around sustainability and circular economy.