De Vrije Universiteit Brussel roept studenten, ondernemers en andere innovatieve geesten op om vóór 20 december in teamverband een projectvoorstel te lanceren dat past binnen de Brusselse circulaire economie. Pitch een idee in één van de vijf focusdomeinen en win begeleiding bij de uitvoering ervan.

De ‘Circular Economy Challenge’ is een initiatief van de VUB-Leerstoel Sociaal Ondernemerschap, waaronder ook een van de pilootprojecten van het eerste UNIVER.CITY-traject plaatsvond. Samen met founding partners BNP Paribas Fortis, Close the Gap en Euroclear ondersteunt de leerstoel sinds 2015 sociale ondernemers. Prof. dr. Nikolay Dentchev, leerstoelhouder: ‘Brussel kampt met uiteenlopende sociale en milieuproblemen. Via deze Challenge willen we mensen prikkelen om op de proppen te komen met innovatieve ideeën binnen de circulaire economie. Onze focusdomeinen zijn (1) big data, (2) energie, (3) elektronisch afval, (4) mobiliteit en (5) het hergebruiken van materiaal. We kiezen voor een wedstrijd in teamverband omdat we gelijkgestemden met een verschillende expertise en achtergrond willen samenbrengen.’

Wedstrijdverloop

De Circular Economy Challenge richt zich tot studenten (aan de VUB of andere universiteiten of hogescholen), ondernemers, werknemers en innovatieve geesten. Deelname is gratis, maar teams engageren zich voor het volledige wedstrijdverloop:

  • 26 november 2019: Lancering Circular Economy Challenge op de 3e VUB Social Entrepreneurship Fair in Aula QA van VUB Campus Etterbeek. Deelnemers aan de Challenge kunnen netwerken met potentiële teampartners en inspiratie opdoen tijdens deze kick-off beurs met ruim 40 projecten rond sociaal ondernemerschap en boeiende keynotes. Registreren doe je via deze link
  • 20 december 2019: Deadline voor online inschrijving via https://www.vubsocialentrepreneurship.com/challenge, met een Engelstalig projectvoorstel in max. 500 woorden. 
  • 15 januari 2020: Geselecteerde teams ontvangen een uitnodiging voor een tweedaagse bootcamp bij DigitYzer, een digitaal innovatiecentrum in hartje Brussel, waar ze hun idee kunnen omzetten in een prototype. 
  • 14 maart 2020: Drie finalisten presenteren hun idee op een evenement rond maatschappelijk ondernemen, waar het publiek de winnaar kiest.

Het winnende team krijgt professionele begeleiding (van experts uit het netwerk van de drie financieringspartners) om hun idee verder uit te werken en zal ook gebruik kunnen maken van het crowdsourcing- en crowdfundingplatform van de VUB-leerstoel Sociaal Ondernemerschap. Prof. dr. Dentchev: ‘Op die manier geeft de universiteit de winnaars van deze wedstrijd de kans om op een risicoloze manier sociaal te ondernemen.’