NL

Op 19, 20 en 21 september vond in Antwerpen alweer de tweede Europese conferentie over service learning in het hoger onderwijs plaats. Vanuit heel Europa, maar ook vanuit Latijns-Amerika en de Verenigde Staten, kwamen CSL-/CERL-enthousiastelingen samen voor talloze interessante workshops, keynote lectures, poster sessions en debatten over maatschappijbetrokken leren.

Als kers op de taart werd op zaterdag 21 september officieel de European Association for Service-Learning in Higher Education (EASLHE) opgericht! De leden verkozen Pilar Aramburuzabala (Universidad Autónoma de Madrid) als voorzitster. Hier lees je er meer over.

Na een verwelkoming door Herman Van Goethem (rector UA) en Stijn Latré (directeur gastheer UCSIA) ging de conferentie op donderdag 19 september van start met een “Vlaamse voormiddag”: workshops georganiseerd door Vlaamse universiteiten, hogescholen en middelbare scholen.

UNIVER.CITY was goed vertegenwoordigd!

Linde Moriau

Onze leergemeenschap stond centraal in de workshop van Linde Moriau en Leontien Flussie: “Een leergemeenschap als model voor de institutionele inbedding van service-learning”. In de namiddag vertelde Bram Pynoo zijn publiek over het onderzoek over én binnen de CERL-vakken aan de VUB.

Bram Pynoo en zijn publiek

Na de middagpauze gaf Nieves Tapia de eerste keynote lecture. Nieves is de oprichter en directeur van het Latin American Center for Service-Learning (Buenos Aires, Argentinië). In haar lezing ging ze dieper in op het belang van solidariteit, gelijkwaardigheid en wederkerigheid in CERL.

Nieves Tapia

Vrijdag 20 september gold als de officiële “Europese dag” van de conferentie. Na een presentatie over de geschiedenis van CERL in Europa werd het European Observatory of Service-Learning in Higher Education (EOSLHE) voorgesteld. Tot slot vertelde Nicolas Standaert (KULeuven) ons meer over de plannen voor de Europese Associatie en de bijeenkomst die zaterdagochtend zou plaatsvinden.

Dan was het de beurt aan Seth Pollack, founding faculty director van het Service Learning Institute aan California State University, om de tweede keynote lecture te houden. Hij stelde drie transformaties voor die CERL zou moeten ondergaan om effectief en succesvol te blijven:

Seth Pollack

Martina Temmerman en haar poster

Ook op deze tweede dag was UNIVER.CITY actief aanwezig. Bram Pynoo en Linde Moriau hielden een workshop over hun design and assessment framework (DAF), Martina Temmerman presenteerde een poster over “Community Journalism” en Catherine Morel vertelde over het ENtRANCE-project.

Els Vandensande & Catherine Morel

Het programma voor die dag eindigde met een panelgesprek rond het TEFCE-project (Towards a European Framework for Community Engagement in Higher Education). Aansluitend volgde een heerlijk conference dinner.

Op zaterdag 21 september sloot de conferentie af met een laatste reeks workshops en de eerste officiële algemene vergadering van EASLHE.

Kortom: een zeer geslaagde conferentie. Wij kijken al uit naar de derde editie!

Alle presentaties zijn hier te consulteren.

EN

On 19, 20 and 21 September, the 2nd European Conference on Service Learning in Higher Education took place in Antwerp. From all over Europe, but also from Latin America and the United States, CSL / CERL enthusiasts came together for interesting workshops, keynote lectures, poster sessions and debates about community engaged learning.

As icing on the cake, the European Association for Service-Learning in Higher Education (EASLHE) was officially established on Saturday 21 September! The members elected Pilar Aramburuzabala (Universidad Autónoma de Madrid) as president. You can read all about it here.

UNIVER.CITY was well represented, with workshops by Linde Moriau, Leontien Flussie, Bram Pynoo and Catherine Morel, and a poster session by Martina Temmerman. Keynote speakers were Nieves Tapia (CLAYSS) and Seth Pollack (CSUMB).

All presentations can be consulted here.

Photo credits: Nynke van Uffelen @ UCSIA