Na het eerste academiejaar UNIVER.CITY maken we de balans op en duiken in de projectverhalen van de docenten en studenten. Hoe hebben zij hun deelname aan het CERL-project ervaren? Wat is hun mooiste CERL-moment?

Wat is jouw mooiste CERL-moment?

“Ik raad het iedereen aan. Het is een van de beste ervaringen uit mijn leven, waarbij ik anderen heb kunnen helpen maar ook mezelf. Waar we beiden ook veel hebben bijgeleerd over onszelf en de ander. Waar we bovenal een band hebben gecreëerd.”

Student

“Ik studeer en zit op kot in Etterbeek, maar toch was ik de eerste keer niet op mijn gemak toen ik naar mijn toegewezen gezin ging. Ze wonen in het centrum en het was toch even wennen. We hebben het daar ook over gehad tijdens het laatste intervisiemoment, het was verrassend dat iedereen zich zo voelde. Maar wat ook bleek, is dat hoe langer we in Brussel kwamen, we ons steeds meer op ons gemak voelden. Je beseft dat de mensen op straat ook gewoon bezig zijn met hun ding en jou niets gaan aandoen.”

Student

“Het is bijzonder motiverend om te merken hoezeer studenten het appreciëren om iets terug te geven aan de maatschappij. Zo zijn onze studenten de changemakers met belangrijke bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van onze maatschappij, en dit is echt wel in trek bij jongere generaties. Onze studenten zijn op zoek naar sociale impact, niet enkel tijdens hun studies, maar ook in hun verdere professionele carrière.”

prof. dr. Nikolay Dentchev

professor ondernemerschap en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

“Je kan onze samenleving zien als twee grote zandbergen. Dankzij deze praktijkervaring heb ik één korreltje uit die andere zandberg leren kennen, waardoor ik die hele berg wat beter begrijp. Dingen horen of zien op het nieuws, is altijd verschillend dan de echte ervaring. Door die ervaring gehad te hebben, begrijp ik migranten en vluchtelingen iets beter en zal kritischer zijn in de toekomst, sneller twee keer nadenken vooraleer ik een oordeel vel.”

Student

“De intervisies hebben me geholpen om dieper na te denken over de projectervaringen en hebben zo bijgedragen aan een kritische geest. De literatuur heeft me geholpen alles te kaderen en te nuanceren. Dat was een interessant proces, want ik zag voortdurend linken tussen mijn praktijkervaringen, waarover we spraken tijdens de intervisies, wat ik las in onderzoek en de huidige actualiteit. Kortom, dit hele proces is een persoonlijke verrijking geweest die ik  met plezier in mijn rugzakje meedraag naar de toekomst toe.”

Student

“We organiseren regelmatig intervisiesessies met de studenten waarbij we ruimte maken voor reflectie. Het is telkens heel fijn om te zien hoe de studenten hierin groeien doorheen het semester en elkaar hierin versterken.”

dr. Julia Villanueva O'Driscoll

psycholoog en post-doctoraal onderzoeker Voicing Youth at Social Risk (VOICE)