Sinds de inauguratie in april 2019 telt USQUARE.Brussels al meer dan 50 projecten op de oude site van de Elsense kazernes. Ook een toekomstgerichte groep VUB- en ULB-onderzoekers hebben nu interesse in de plek, en wel om een BROL op te richten. Dit Brussels Research Open Lab wordt volgens hen een belangrijke third place: een ruimte die na thuis- en werkplaats komt en focust op het maatschappelijke leven. Het project legt de nadruk op de ervaring van sociale en natuurlijke groepsdynamieken, shared governance, sociocratische kringorganisatie, actie-onderzoek en innovatieve relaties tussen wetenschap en maatschappij, universiteit en stad.

De weKONEKT.brussels-dynamiek (VUB-ULB) verenigt echt disruptieve en gemotiveerde onderzoekers en docenten die verkennend en transformatief te werk gaan, nieuwe kennis produceren door stad en universiteit te verbinden met haar burgers, experten, partners. Zo vond op 28 juni een collectieve reflectiesessie plaats voor onderzoekers, burgers, docenten, experten… die een third place willen co-creëren voor co-onderzoek en participatief burgerschap op de USQUARE. Een 40-tal mensen dachten mee na en er werd open geargumenteerd wat voor iedereen een verrijking was. Mogelijke samenwerkingen werden besproken. En inderdaad, er blijkt nood aan alternatieve ruimtes op onze campussen, om samen aan onze maatschappelijke toekomst te bouwen. Een ‘third place’ dus voor open, warme en verbonden mensen en projecten, waar kennis, tools en competenties getraind en gedeeld kunnen worden.

Toitoitoi dus voor de BROL die op tafel ligt en die nog alle fases van het creatief en sociocratisch proces op beweeglijke manier zal moeten doorstaan om zijn implementatie waar te maken. Maar wat mij betreft ontmoet ik jullie binnenkort heel graag in den BROL !

Julie Bertone, ACTO-UNIVER.CITY-VUB

Hartelijk dank aan ULB-collega’s Etienne Toffin, Grégoire Wallenborn en Simon De Muynck voor hun openheid en wil om samen te werken.