Hoewel de zomervakantie voor de meesten onder ons nu pas goed en wel begonnen is, beleefde UNIVER.CITY tijdens de eerste helft van 2019 al heel wat Europese avonturen. De reis startte in Ierland en ging via Oostenrijk en Nederland naar Italië. Hierbij een kort verslag voor de thuisblijvers!

De Europese tournee begon eind februari, met het bedenken van een Erasmus+ KA2 projectvoorstel dat UNIVER.CITY naar een internationaal niveau kan tillen, in Dublin. De Wetenschapswinkels van Universiteiten in Brussel (VUB), Boedapest (CUB), Belfast (QUB) en Dublin (TUD) vergaderden er twee intensieve dagen en dienden in maart samen een nieuw projectvoorstel in dat o.a. het ontwerpen van een CERL-onlinemodule en een internationale leergemeenschap inhoudt. In de zomer vernemen we of het voorstel al dan niet goedgekeurd wordt, ondertussen houden we de fingers crossed.   

Op 17 en 18 mei zette UNIVER.CITizen Martina Temmerman de reis verder in Salzburg, op de 5de Trial and Error conference. Deze jaarlijkse conferentie van de European Communication Research and Education Association (ECREA) werd gehost door het Department of Communication Studies van de Universiteit van Salzburg.

Onderzoekers en docenten bespraken er hoe ze studenten kunnen voorbereiden op een steeds complexer medialandschap en een wereld die constant in verandering is. Martina’s poster over de samenwerking tussen VUB-journalistiekstudenten, een Brusselse mediapartner en een gemeenschapscentrum paste perfect in dat plaatje.

Vervolgens ging het richting Amsterdam, waar UNIVER.CITizens Jo Tondeur en Linde Moriau op 27 juni een sessie organiseerden tijdens de internationale EdMedia + Innovate Learning conferentie. Ze gingen daarbij dieper in op de vraag “How to respond to the challenge to professionalize teachers to integrate ICT in education?”. Jo won er met zijn Finse collega’s ook een Best Paper Award voor “Mapping support strategies for pre- service teachers’ ICT integration: SQD in Finland”.

Ten slotte eindigde de reis van 25 tot 27 juni in Bologna, waar Catherine Morel het aan UNIVER.CITY gelinkte Erasmus+ project ENtRANCE voorstelde tijdens het internationale seminarie “Fostering Erasmus+ cooperation projects impact and cross-fertilisation on social inclusion and civic engagement”. Dat evenement startte met een viering van de 20ste verjaardag van de Bolognaverklaring, de beginselverklaring van een Europese ruimte voor hoger onderwijs die ondertekend werd door 29 Europese Onderwijsministers op 19 juni 1999. De rode draad was de sociale dimensie van hoger onderwijs, wat bovenaan staat op de EU-onderwijsagenda en waar zowel UNIVER.CITY, ENtRANCE als Wetenschapswinkel volop op inzetten aan de VUB.

Catherines sessie binnen de werkgroep “Fostering collaboration between HEIs and third sector organizations for the benefit of both students and community” kon op veel aandacht en interesse rekenen. In die mate zelfs dat de organisatoren de vragenronde uiteindelijk hebben stopgezet omdat er maar vragen bleven komen en de verdere timing in het gedrang kwam.