VUB-prof. Inge Derom van de onderzoeksgroep Sport & Society bestudeert het effect van sport op de maatschappij én brengt de maatschappij binnen in het onderwijs. Voor haar vak ‘Sport Business Game’ trekken de studenten de stad in om met bedrijven sportprojecten op te zetten die sociale meerwaarde bieden. Een mooi staaltje community engaged learning.

Een community engaged learning-vak geven, waarom doe je dat?

Recent merkten we dat de studenten te weinig feeling hebben met het werkveld. Waar kunnen ze terecht tijdens en na hun opleiding? Welk verschil kunnen ze maken met hun kennis en vaardigheden? Daar proberen we met community engaged learning verandering in te brengen.

Hoe ziet je vak eruit?

Onze studenten sportmanagement trekken naar ondernemingen om hun theoretische kennis rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) toe te passen in de praktijk. Ze gaan in gesprek met de managers van de ondernemingen en krijgen zicht op wat er in het bedrijf al gebeurt rond MVO, wat de drempels, motivaties en toekomstplannen zijn. In het tweede semester werken de studenten voor het bedrijf een MVO-project uit waarin sport -met sociale meerwaarde- aan bod komt.

An De Kock, Corporate Social Responsibility Manager van de Voetbalbond, geeft een gastles.

Wat heeft je vak met Brussel?

We kiezen specifiek voor de Brusselse context. Met onze expertise willen we grootstedelijke, maatschappelijke uitdagingen aangaan, door bijvoorbeeld kansengroepen te bereiken. Zo kan sport het sportieve overstijgen!